Arab Saudi

Selamat datang ke Arab Saudi! Suhu di sini agak panas, tetapi tidak sepanas semangat kami mengalu-alukan anda ke sini. Berikut adalah senarai tempat-tempat yang anda boleh kunjungi jika anda melawat Arab Saudi buat kali pertama.

 1. Asir National Park

Dengan 1.1 bilion hektar tanah dan laut, ia menjadi tarikan utama di Abha. Taman ini dianggap sebagai habitat kerana terdapat banyak flora dan fauna. Sebagai salah satu gunung tertinggi di Arab Saudi, terdapat banyak aktiviti yang boleh dilakukan seperti melihat burung, mendaki atau memanjat gunung.

 1. Al Habala Valley

Perkara yang menarik di sini adalah maksud Al Habala iaitu “tergantung”. Istilah ini digunakan kerana penduduk “kampung tergantung” ini benar-benar menggunakan tali sebagai mod pengangkutan untuk naik ke kampung. Walau bagaimanapun, keadaan kini menjadi lebih mudah dengan adanya kereta kabel. Tempat ini juga adalah tempat yang sempurna untuk bermain luncur layar!

 1. Th Edge of the World (Jebel Fihrayn)

Terletak dua jam dari ibu negara Riyadh, ini pastinya tempat yang sesuai untuk dilawati kerana ia adalah salah satu tempat mendaki kegemaran pelancong dan penduduk tempatan. Terdapat panorama indah yang tiada hujungnya yang pasti akan memberi inspirasi kepada anda!

 1. Al Wajh old town

Bandar lama ini terkenal dengan panorama dan seni binanya yang indah. Bandar ini telah dibina dengan terumbu karang laut merah yang terbaik di luar Jeddah. Bandar terbiar ini terletak betul-betul bertentangan laut dengan pemandangan yang indah.

 1. Fakieh Akuarium

Akuarium ini adalah satu-satunya yang terdapat di Jeddah, dibina dengan sangat baik dan cara yang menarik untuk menunjukkan kehidupan di dalam air dan juga pertunjukan ikan lumba-lumba menakjubkan yang menarik perhatian pelancong. Anda juga perlu mengunjungi restoran Blue Ocean yang menyajikan hidangan lazat dan hidangan utama, apabila cuaca baik, anda pasti dapat menikmati kawasan persekitaran di luar yang mempunyai banyak pilihan minuman dan shisha.

 1. Jungle Land Theme Park

Taman tema Jungle Land merupakan salah satu tempat hiburan paling utama di Jeddah; ia telah ditubuhkan pada tahun 1999. Hutan hiburan ini mempunyai reka bentuk unik yang diilhamkan oleh warna hutan Afrika dengan reka bentuk dan tema Afrika. Ia adalah salah satu taman hiburan terbesar di negara Arab Saudi dengan keluasan 104413 m kaki persegi.

 1. Al Khobar

Lokasi Al Khobar di Pantai Timur negara ini memberikan suasana yang menyenangkan di tepi pantai. Sama ada anda ingin bersantai menghadap pantai, mengagumi seni bina yang memenangi anugerah, membeli-belah tanpa batasan, atau memandu di salah satu yang tambak terpanjang di dunia, terdapat banyak perkara yang aktiviti yang akan membuatkan anda sibuk semasa hujung minggu di bandar.

 1. Souq twaheen

Pasar kecil di kawasan lama Tabuk ini adalah tempat penduduk Badawi datang untuk mendapatkan alas khemah hitam dan putih dengan bulu kambing dan semua naik taraf tradisional Badawi, termasuk beg sejuk kanvas dan periuk gas kem. Ini juga merupakan tempat yang bagus untuk mendapatkan beberapa permaidani bercorak yang luar biasa, kusyen dan pelana unta yang digunakan sebagai perhiasan di dalam khemah mereka.

 1. Putera raja Fahd Bin Sultan Park

The Park of Prince Fahd Bin Sultan adalah tempat yang hebat untuk keluarga berehat pada lewat tengah hari dan awal petang. Suhu di sini agak sederhana, walaupun pada musim panas. Permaidani rumput hijau yang terbentang sepanjang Route 15, yang menjadi tumpuan pelancong untuk pergi berjalan-jalan atau joging.

 1. Atallah Happy Land Park

Mempunyai permainan taman hiburan yang paling banyak di Arab Saudi, menggabungkan keseronokan aktiviti luar terbaik dengan hiburan tertutup berhawa dingin untuk seluruh keluarga! Taman hiburan ini dibuka sepanjang tahun, jadi mari melawat bersama-sama keluarga anda bagi mendapatkan keseronokan yang selamat dan mengujakan!

Sebagai salah satu negara Islam yang terbesar di dunia, Arab Saudi mempunyai pelbagai sejarah kuno dan tapak arkeologi yang wujud untuk masa yang sangat lama. Jadi mari kita lihat beberapa destinasi sejarah yang negara ini tawarkan:

 1. Royal Saudi air force museum

The Royal Saudi Air Force Museum, atau Saqr Al-Jazira, terletak di antara jalan keluar 10 dan 11 di East Ring Riyadh. Dahulunya dikendalikan oleh Arab Saudi, Lockheed L-1011 Tristar beroperasi sebagai pengawal pintu yang boleh dilihat dari ring road. Muzium ini membentangkan sejarah Royal Saudi Air Force daripada penubuhannya pada tahun 1920-an sehingga ke hari ini. Muzium ini termasuk sebuah taman luar statik dan sebuah muzium tertutup yang besar dan moden.

 1. Jubba dan Shuwaymus

Kedua-dua tempat bersejarah ini terkenal dengan tapak arkeologinya  yang mengandungi banyak ukiran yang diukir pada batu-batu oleh orang-orang terdahulu. Ini adalah tempat yang indah untuk melawat untuk seseorang yang mengasihi sejarah dan arkeologi!

 1. Al Shafee Mosque

Dinamakan sempena salah satu daripada empat imam besar, masjid bersejarah ini adalah salah satu bangunan paling bersejarah yang dibangunkan hampir 16 abad yang lalu. Masjid ini telah dipelihara dan dipulihkan dengan indah supaya pengunjung dapat menikmati pemandangan indah masjid ini.

 1. Jubba Paleolitik Kingdom

Terletak berhampiran bandar kecil Jubba (100 km atau 62 batu barat laut Hail), pengunjung boleh melihat seni batu yang menggambarkan haiwan dan manusia berusia 7,000 tahun. Jika ianya terlalu jauh untuk anda ke sini, Muzium Negara di Riyadh telah memindahkan beberapa sampel seni.

 1. Old Jeddah

Lebih daripada 2.500 tahun yang lalu, ketika Jeddah adalah sebuah perkampungan nelayan kecil, bandar lama Jeddah (Al-Balad) mempunyai sejarahnya yang tersendiri. Hari ini, di tengah-tengah Jeddah yang moden, anda akan menyaksikan rumah-rumah lama yang dipelihara dengan cantik sejak awal 1800, dan juga contoh pemeliharaan gaya tradisional seni bina dengan pintu yang diukir halus dan skrin kekisi yang membolehkan angin laut untuk masuk.

 1. Mada’in Saleh

Sebuah tapak arkeologi yang menakjubkan dengan seni bina Nabatean yang mengagumkan dengan gaya seni bina-purba penduduk Arab yang tinggal di utara Arab Saudi. Puak-puak ini muncul pertama kali pada 6 SM, dan perjalanan ke Mada’in Saleh dengan banyak makam Nabatean kosong yang diukir pada batu-batu besar akan memberikan anda gambaran mengenai sejarah dan gaya hidup mereka. Melalui banyak tamadun yang datang dan pergi, tapak ini  telah menyaksikan lebih dari dua ribu tahun pembangunan dalam bahasa dan budaya.

 1. Laut Merah

Pusat tarikan untuk menyelam, bersnorkel dan meneroka lebih daripada 1,200 hidupan laut dan spesies karang. Berenang bersama-sama ikan yang berwarna terang dan mari lihat jika anda dapat atasi kelajuan ikan paling laju di dunia, sailfish pada kelajuan 68 batu sejam. Laut Merah mempunyai biodiversiti akuatik yang sangat indah, hasil daripada terumbu karang yang wujud sehingga 1,240 batu sepanjang pantai.

 1. Mekah

Perjalanan ke Arab Saudi tidak akan lengkap tanpa lawatan ke Mekah, kota yang terkenal kerana menjadi tempat kelahirannya agama Islam. Tapak ini telah menjadi destinasi terkenal untuk pelancong Muslim dan bahkan, jika mereka mempunyai kewangan yang cukup, setiap Muslim diharuskan untuk menziarahi Mekah sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup.

Terdapat pelbagai perkara yang anda boleh dapatkan di Arab Saudi, walau bagaimanapun terdapat juga beberapa produk unik yang hanya boleh didapati di negara ini. Berikut adalah beberapa perkara yang anda boleh dapatkan hanya di Arab Saudi:

 1. Kurma

Kurma adalah salah satu makanan ringan yang paling mudah didapati di Arab Saudi. Anda boleh mendapatkan setiap jenis kurma di semua kedai.

 1. Minyak wangi

Negara ini juga menghasilkan pelbagai jenis minyak wangi atau wangian yang tidak mengandungi alkohol. Perkara yang menarik mengenai minyak wangi ini adalah ia boleh bertahan lebih dari 2 hari.

 1. Permaidani

Permaidani digunakan di setiap rumah di Arab Saudi. Ciri-ciri unik bagi permaidani ini adalah reka bentuknya dan bahan yang digunakan untuk menghasilkannya. Ia boleh dijadikan sebagai hadiah yang sempurna untuk seseorang yang gemar menambah warna di dalam rumah.

 1. Barang kemas

Bagi mereka yang mempunyai hobi mengumpul batu permata atau emas, Arab Saudi adalah tempat terbaik untuk mendapatkannya. Harganya mungkin tinggi tetapi kualiti dan reka bentuk barang kemas ini dihasilkan dengan sangat baik.

 1. Fabrik baldu

Jika anda benar-benar memerhati, kebanyakan tempat mempamerkan fabrik yang lebih berkilau dan lembut. Kini, Arab Saudi menghasilkan jumlah fabrik dengan banyak terutamanya baldu yang bukan sahaja murah tetapi juga berkualiti tinggi.