China

Ni hao semua orang! Adakah anda bersedia untuk meneroka salah satu negara yang terbesar, paling kaya dan berkuasa di dunia? Mari pakai topeng muka dan berlayar bersama-sama ke tanah bungaan ini dengan makanan aneh dan undang-undang yang ketat. Kita sudah tentu bercakap tentang China, tanah kepada makanan eksotik, teh dan sudah tentu Tembok Besar.

Dengan lebih daripada satu bilion penduduk, China dianggarkan akan terus berkembang pada kadar 10 juta orang setiap tahun sehingga tahun 2033. China juga adalah sebuah negara yang mempunyai empat musim. Jika anda seorang yang berminat dengan sejarah purba, landskap indah atau pengalaman budaya, maka ini mungkin negara yang terbaik untuk dilawati. Mari kita melihat beberapa tarikan pelancong terbaik di bandar-bandar di China.

 1. The Li river 

Terletak di sudut utara timur Guangxi, bandar Guilin mempunyai beberapa pemandangan desa yang indah dan juga terkenal dengan Li River mereka. Sementara anda menikmati pelayaran di sepanjang sungai, anda juga boleh menyaksikan beberapa pembentukan batu yang luar biasa di dalam Gua dengan nama-nama romantik seperti Mount of Unique Beauty atau bukit batang gajah.

 1. Pangkalan pembiakan panda gergasi, Sichuan

Perjalanan anda di China tidak akan lengkap sekiranya anda tidak menyaksikan beruang panda yang menakjubkan. Terletak di Chengdu, di wilayah Sichuan, pangkalan penyelidikan pembiakan panda gergasi, menempatkan sehingga 80 ekor panda yang berada dalam habitat semula jadi mereka. Anda juga boleh menyaksikan mereka melakukan rutin harian mereka dan mungkin juga dapat menyertai program sukarelawan mereka yang akan membawa anda lebih dekat dengan mereka dengan memberi makan dan menjaga haiwan comel ini.

 1. Taman hutan nasional Zhangjiajie, Hunan

Taman Hutan Nasional ini adalah taman pertama di China yang telah ditubuhkan pada tahun 1982 dan merupakan sebahagian daripada kawasan indah di Wulingyuan. Anda bukan sahaja boleh menyaksikan hidupan liar dan tumbuh-tumbuhan subtropika, taman ini juga mempunyai sebuah tempat yang dipanggil the Golden Whip Stream yang mana anda boleh melihat ikan-ikan berenang di dalam air yang jernih.

 1. Zhouzhuang, Suzhou, Jiangsu

Zhouzhuang atau juga boleh dipanggil sebagai “Venice Timur” yang mana seluruh bandar tersebut mempunyai sungai-sungai yang menyelusuri bandar dengan rumah-rumah kuno di persisirannya. Dengan reka bentuk rumah dan seni bina yang indah, anda boleh menyaksikan seluruh bandar dengan perjalanan menaiki bot.

 1. Taman-taman dan Terusan Suzhou

Kira-kira 65 km dari Shanghai, anda dapat menyaksikan bandar indah ini yang dipanggil Suzhou. Bandar itu sendiri memiliki kira-kira 80 Taman dengan kolam ikan dan batuan. Ia juga terkenal dengan kain Suteranya. Disediakan juga pengangkutan menggunakan bot yang merupakan cara lain untuk menikmati bandar Suzhou yang indah.

 1. Hangzhou, Zhejiang 

A.k.a syurga di bumi. Bandar indah ini terletak berhampiran dengan Shanghai. Apa yang menangkap mata adalah ketenangan bidang dengan taman-Taman kuil-kuil Astaka dan jalan-jalan sejarah.

 1. Macau 

Macau terletak kira-kira 62 km dari Hong Kong. Macau juga dianggap sebagai salah satu daripada jajahan Eropah paling awal di Asia. Ia juga mempunyai nama lain yang sesuai dengan rantaunya iaitu Vegas China.

Sebagai salah satu daripada Tapak Warisan Dunia UNESCO, ia memiliki latar belakang sejarah tersendiri yang sangat unik dan menarik. Rantau ini juga dianggap sebagai ibu kota masakan.

 1. Huangshan, Anhui

Terletak di bahagian Selatan China, kota ini dinamakan sempena gunung kuning yang meliputi sebahagian besar pandangan geografinya. Bandar ini mempunyai jumlah seni bina yang banyak dan kampung-kampung purba yang terkenal. Jika anda ingin melarikan diri daripada hiruk-pikuk dunia, bandar ini akan menjadi penyelesaian buat anda yang menginginkan ketenangan dan kedamaian.

 1. Wuxi, Jiangsu  

Wuxi, terletak hanya di antara bandar-bandar di Shanghai. Di kawasan yang pasti akan  memukau anda ini terdapat tasik yang dipanggil “Tasik Taihu” dan anda boleh menaiki sebuah bot tradisional dan berlayar di tasik yang menakjubkan ini di bawah langit biru. Tasik ini juga terkenal dengan patung Buddha gangsa yang terbesar di dunia, iaitu Lingshan Grant Buddha. Anda boleh menyembah Buddha dan menyentuh tangan Buddha yang terbesar untuk mendapatkan nasib yang baik dan umur yang panjang.

Keindahan China bukan setakat ini sahaja. Negara yang sangat besar ini memiliki latar belakangnya sendiri tentang sejarah China. Mari kita terokai beberapa tempat bersejarah di sana yang membolehkan kita untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tanah yang hebat ini.

 1. Tembok Besar China, Huairou 

Tembok legenda ini adalah seluas 8.850 km! Tembok Besar China telah dibina lebih dari 2000 tahun yang lalu. Keajaiban dunia ini dibina sebagai kubu pertahanan oleh tiga negeri China yang kini telah menjadi tarikan pelancong terbesar.

 1. Kota Terlarang, Beijing  

Kota ini merupakan asal usul maharaja pada Dinasti Ming dan Qung. Kota Terlarang yang telah diakui oleh UNESCO ini adalah koleksi bangunan purba yang terbesar dan sangat dipelihara. Bagi mereka yang berkunjung pada tahun 2020, anda dianggap bertuah kerana 2020 adalah ulang tahun Kota Terlarang ini yang ke-6000 dan Istana di China akan meraikannya dengan membuka lebih banyak kompleks untuk pengunjung sebagai tarikan pelancong.

 1. Nanjing Massacre Memorial Hall, Jiangsu

Sejarah di sebalik dewan ini agak menyayat hati. Pada penghujung tahun 1930-an, berlaku suatu tragedi pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh tentera Jepun dan menyebabkan kira-kira 3000 kematian. Namun, Memorial Hall kini dijaga dengan sangat baik dan telah menjadi Muzium yang memberi impak kepada emosi pengunjung.

 1. Istana Potala, Tibet  

Terletak di Tibet, istana musim sejuk Dalai Lama ini dinamakan sempena mitos setelah mitos Gunung Potalaka. Anda boleh menemukan figura bagi penganut Buddha, Avalokiteswara yang menjadi tempat penting dalam kebudayaan dan sejarah penganut Buddha.

 1. Kota kuno Dali 

Tempat ini memiliki struktur yang dipelihara yang terbaik di China, dipanggil Three Pagodas walaupun setelah mengalami bencana akibat manusia dan bencana semula jadi. Pagoda ini juga dianggap sebagai pagoda tertinggi di China.

 1. Bandar lama Lijiang, Yunnan

Bandar ini adalah salah satu tarikan pelancong bagi wilayah Yunnan. Fakta menarik mengenai bandar ini adalah Kublai Khan merupakan maharaja pertama yang tinggal di dalam bandar lama berusia 800 tahun ini dan semua 350 jambatan menyeberangi rumah anjing yang dibina semula melalui bandar yang membolehkan anda menikmati seni bina dan warisan budaya minoriti Naxi.

 1. Istana Musim Panas, Haidian

Sebagai taman diraja yang terbesar dan sangat dipelihara dengan baik di China, ia pasti mempengaruhi budaya dan landskap Cina dengan pemandangannya yang semula jadi. Terdapat juga tempat-tempat terkenal termasuk Garden of Harmonious Interest, Hall of Increasing Longevity dan juga Presence of Virtue Temple.

 1. Buddha Gergasi Leshan, Sichuan 

Destinasi yang menempatkan kuil Buddha pertama, Gunung Emei memiliki latar belakang bersejarah yang indah yang mana patung Buddha Gergasi Leshan telah diukir di lereng bukit oleh penduduk di kawasan pergunungan itu sendiri! Nampaknya ia satu tugas yang berat.

 1. Muzium Tapak Makam Maharaja Qin Shi Huang, Shaanxi  

Anda mungkin pernah melihat makam ini dalam “The Mummy” semasa tentera masih hidup dan menyerang para pahlawan. Jadi, lokasi ini perlu dimasukkan dalam senarai destinasi pelancongan anda. Tujuan sebenar ia dibina adalah untuk menemani makam maharaja pertama China sebagai pengawal akhirat.

Terdapat banyak perkara yang boleh dilihat di dalam muzium ini kerana ia agak besar dan dipisahkan kepada 3 bilik kebal yang berbeza.

 1. Kuil Shaolin, Zhengzhou, Henan.

Bagaimana kita dapat tahu mengenai China jika bukan kerana Kung Fu? Seperti yang anda saksikan dalam banyak filem, terdapat sebuah kuil spesifik yang menjadi asal usul bagi setiap Master kung fu. Dan dari sinilah semuanya bermula. Kuil Shaolin, tempat pengajaran seni mempertahankan diri dan falsafah agama. Anda boleh menyaksikan semua jenis persembahan seni mempertahankan diri dan juga menikmati seni bina lama dan stupa. Tidak lupa juga pada makanan vegetarian yang dihidangkan di sana. Sejarah pembinaan Kuil Shaolin ini sangat menarik dan sesuatu yang anda perlu lawati ketika melawat di sana.

China adalah sebuah negara yang menarik minat pengunjung dengan pelbagai perayaan dan tarikan pelancongan bersejarah yang tidak terkira. Kami pasti semua orang mahu membeli hadiah yang sempurna atau cenderamata untuk yang tersayang tetapi bimbang kerana ianya “dibuat di China”. Terdapat beberapa barang yang boleh dibeli tanpa ragu-ragu dan anda hanya boleh mendapatkannya di negara tersebut sahaja. Berikut adalah beberapa barangan yang anda boleh dapatkan dari China:

 1. Sutera Cina 

Sutera ini adalah salah satu pembelian paling popular dalam kalangan pelancong Turki wanita. Idea yang lebih baik adalah anda membeli sutera dan mengupah tukang jahit tempatan untuk menghasilkan pakaian tradisional Cina yang boleh dibawa pulang ke rumah anda dan memakainya.

 1. Teh 

Tempat meminum teh memainkan peranan yang sangat besar dalam masyarakat Cina kerana mereka mengambil serius terhadap teh. Daripada teh hitam, hijau dan putih, dan daripada teh Jasmine atau mana-mana teh bunga wangi yang membawa rasa unik adalah sesuatu yang perlu dibawa pulang. Anda boleh sahaja membeli teh ini di pasaran, dengan harga berpatutan.

 1. Seramik 

China sangat terkenal dengan seramik yang sangat cantik. Kita tahu bahawa seramik adalah sangat rapuh, walau bagaimanapun ianya berbaloi untuk didapatkan jika seramik tersebut dari China kerana ia direka dengan penuh kepakaran, kesabaran dan masa.

 1. Penyepit 

Sekarang anda mungkin tertanya-tanya, apakah yang begitu unik tentang penyepit? Hanya sepasang kayu? Bagi mereka yang merupakan peminat seni Cina dan menggemari  makan menggunakan penyepit, anda boleh mendapatkan kedua-duanya di pelbagai kedai di China. Makan dengan penyepit tidak mudah tetapi di China, terdapat terlalu banyak jenis penyepit yang dicipta untuk makan bagi jenis orang yang berbeza. Daripada penyepit kayu, penyepit logam, penyepit yang dibuat daripada tulang dan juga penyepit canggih dari segi teknikal untuk amatur.

 1. Kaligrafi 

China juga terkenal dengan seni kaligrafi Cina. Ianya akan menjadi cenderamata paling menarik kerana anda boleh meminta untuk nama anda ditulis dalam bentuk kaligrafi supaya ia boleh dipamerkan pada dinding di rumah anda.